Private equity nog steeds onbereikbaar
Aan gebrek aan interesse ligt het niet.
Er is een toenemende interesse onder investeerders om buiten de aandelenbeurs om te investeren in groeibedrijven. Maar de mogelijkheden zijn nog steeds beperkt. Waar liggen de kansen? En hoe kan een investeerder toegang krijgen tot de private equity-markt?
Steeds meer investeerders kiezen ervoor om een participatie te nemen in een snelgroeiend bedrijf. Hierdoor groeide de wereldwijde private equity-markt sinds 2000 meer dan 500% in omvang, tot 3 biljoen dollar in 2019.
Alternatief voor beursgang
De groei valt samen met een verandering in de manier waarop bedrijven geld ophalen. "Veel kennisgedreven ondernemingen zijn veel geld kwijt aan zaken als onderzoek, het verkrijgen van vergunningen en andere immateriële vaste activa. Daarnaast zorgen reglementaire obstakels en toegenomen kosten voor het aanvragen van een beursnotering ervoor dat een beursgang steeds vaker wordt uitgesteld en dat private equity een uitkomst biedt om geld op te halen”, aldus senior investment consultant Liang Yin van Thinking Ahead Group.
Ook zien jonge bedrijven steeds meer de voordelen van de langere beleggingshorizon van private equity-investeerders, zo merkt Yin op. “Bedrijven krijgen in tegenstelling tot beursgenoteerde ondernemingen niet ieder kwartaal te maken met de torenhoge druk vanuit beleggers om te presteren.”
Beperkte mogelijkheden
Dit alles heeft volgens Yin wel tot gevolg dat beleggers op de beurs steeds minder vaak de mogelijkheid krijgen om in een vroeg stadium te investeren in een bedrijf. "Als ondernemingen hun weg naar de beurs vinden, dan zijn ze nu al vaak het eerste groeistadium voorbij, waardoor investeerders eigenlijk significante kansen mislopen."
De buitenkansjes voor investeerders zijn volgens Yin dus niet zozeer te vinden op de beurs, maar op de private equity-markt. Maar hoe krijgt een investeerder daar een voet tussen de deur?
Thinking Ahead Institute geeft vier manieren om als investeerder toegang te krijgen tot de private equity-markt.
- Kies voor beursgenoteerde bedrijven waarvan u verwacht dat deze via een acquisities jonge, snelgroeiende private ondernemingen overnemen. Een voorbeeld hiervan is het in Brussel genoteerde Sofina, dat particuliere beleggers mee laat participeren in beginnende niet-beursgenoteerde bedrijven.
- Investeer in private equity- of venture capitalfondsen
- Investeer samen: een private equity-fonds (general partner) nodigt een fondsbelegger uit om samen te investeren in een specifiek bedrijf.
- Investeer direct in de onderneming: omzeil de grote private equity-partijen en bied zelf aan een investering te doen in een startende onderneming.
Gemiste kans
Veel van deze opties zullen vooral zijn weggelegd voor vermogende investeerders en dat is volgens Yin een gemiste kans.
"Bedrijven gebruiken de publieke markten op een heel andere manier om geld op te halen dan vroeger", aldus Yin. "De beslissing om een beursnotering aan te vragen, wordt steeds vaker gedreven door investeerders in het bedrijf die willen cashen. En dat gebeurt dan doorgaans als een onderneming groot genoeg is, zodat er genoeg liquiditeit is voor de eerste investeerders om hun stukken te verkopen.”
"Tegelijk willen institutionele partijen graag via private equity investeren, maar er is innovatie nodig om de private equity-markten toegankelijker te maken.”
Kansen voor crowdfunding
Volgens Yin kan technologie het verschil maken. "Mogelijk kunnen bestaande crowdfundingplatformen investeerders en ondernemingen uit de private markten bij elkaar brengen. Hierdoor kan er een markt ontstaan, waarop stukken verhandeld kunnen worden.”
Ook ziet Yin kansen in de blockchaintechnologie om een fractioneel belang te verwerven in een bedrijf.
"Welk pad de firma's ook volgen in de toekomst, de private equity-markten zullen in toenemende mate bij investeerders op de radar komen te staan."
Lees ook: Investeren in startups? Deze moet u (niet) hebben