Column
Beeld: iStock
'Komende vijf jaar belangrijk voor Europese crowdfundingplatformen'
Veel Nederlandse platformen kijken over de grens en er vinden steeds meer cross-border investeringen plaats.
Dankzij de nieuwe Europese wetgeving wordt het voor crowdfundingplatformen steeds makkelijker om uit te breiden buiten de landsgrenzen. En dat doen zij dan ook. De komende vijf jaar kunnen belangrijk zijn voor de markt.
Begin dit jaar kwam de Europese toezichthouder ESMA met een eerste rapport over crowdfunding sinds de invoering van de ECSPR-vergunningsplicht. Daaruit kunnen enkele interessante conclusies worden getrokken. Zo vindt gemiddeld 17% van de investeringen buiten de eigen landsgrenzen plaats. Veel beleggers in het buitenland lijken te kijken naar Nederlandse platformen om op te investeren, omdat de markt in Nederland al goed ontwikkeld is en veel platformen voor of vlak na 2023 al een ECSP-vergunning op zak hadden.
Daarnaast is crowdlending de meest populaire vorm, stelt het rapport van ESMA. “Voor Nederland lijkt dit logisch, maar in landen als Italië en landen in Oost-Europa is equity crowdfunding bijvoorbeeld ook erg populair en zijn er veel platformen die zich hierop richten”, aldus crowdfundingexpert en voorzitter van MKB Financiering Nederland, Ronald Kleverlaan in reactie op het rapport.
Geen volledig beeld
Kleverlaan merkte wel op dat het onderzoek van ESMA niet een volledig actueel beeld schetst van de Europese crowdfundingmarkt, omdat de cijfers vooral betrekking hebben op het jaar 2023. Gedurende een groot deel van dat jaar hadden lang niet alle platformen nog een vergunning. De deadline voor het aanvragen van de vergunning was namelijk halverwege november van 2023.
Kleverlaan schat in dat de studie van ESMA daarom slechts betrekking heeft op circa 30% van de totale markt. “Het wordt eigenlijk pas interessant om dit rapport in te zien over heel 2024. Toch tonen de cijfers wel aan dat er steeds meer cross-border investeringen plaatsvinden, wat een belangrijke reden was om de ECSP in te voeren.”
Kleverlaan ziet veel Nederlandse platformen over de grens kijken. Als voorbeelden noemt hij onder meer Lendahand, dat enkele jaren geleden het Franse Babyloan overnam, en OneplanetCrowd, dat fuseerde met Invesdor om in meerdere Europese landen onder één naam een duurzaam crowdfunding platform te kunnen exploiteren.
Recenter breidde Mogelijk uit naar België en inmiddels is Collin Crowdfund actief in Duitsland. “De Duitse mkb-markt heeft een enorme behoefte aan flexibele financieringsoplossingen”, stelt directeur Jeroen ter Huurne in een toelichting. “Bij Collin Duitsland richten we ons op het bieden van waardevolle alternatieven die ondernemers ondersteunen in het realiseren van hun ambities.”
Consolidatie
De verwachting van Kleverlaan is dat de komende jaren er ook op Europese schaal steeds meer consolidatie plaats gaat vinden. Op dit moment zijn er volgens hem al 229 platformen actief in Europa, waarvan er 40 hebben aangegeven mogelijk ook in Nederland actief te willen gaan worden, naast de 20 platformen die in Nederland al geregistreerd staan.
“Na de invoering van de Europese crowdfundingwetgeving afgelopen jaar zien we de marktpartijen steeds professioneler worden. De komende vijf jaar zullen belangrijk zijn, omdat schaal nu ook belangrijk gaat worden”, concludeerde Kleverlaan.
Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.